Friday, July 10, 2009

Hahaa






Vahepeal on palju juhtunud. Pajatan veidikene nüüd siis kõigest siin, minu enda isiklikus uudisteportaalis!

Töö: tööd jätkub, kohustuslik aeg on nüüd tehtud ja plaanid edasiseks on hetkel lahtised, sest neid on mitmeid.

Lõbu: vaja minna reefile, ehk siis meil on siin Suur Korallrahu pea kogu QLD merepiiri ääres. Inglise keeles Great Barrier Reef - otsige googlist kui keegi pole varem kokku puutunud. Kristjan lubas soodukat teha, arvatavasti lähiajal teeme väikese reisi merele.

Tööl oleme viimasel ajal teinud puude puhastamist igast sodist ja viimased päevad korjasime kive uuelt põllult - väga lebo töö, kopaga traktor sõidab meie järel ja kuuekesi loobime kopa kive täis ja siis ta läheb seda tühjendama... palka saame istumise eest, sest ülemus annab meile aina pikemaid puhkepause. Aina rohkem oleme madusid ja SUURI ämblikke nägema hakanud. Teises farmis on üks tööline, kes jutu järgi pidevalt põgeneb taipanite eest kuna need maod ei karda inimest ja jätkavad ründamist isegi kui neist eemale joosta. Jutu järgi elad 3 sekundit peale maohammustust. Aga no ega selle Kevini juttu ei tasu üldse uskuda kunagi, nagu ka enamus austraallaste jutt on puhas BS.

Ükspäev koju sõites oli teeääres ilus punane Holden Commodore müügis, 3.8 liitrine V6 ja ilusti korras ning puhas. Hinnaks vaid 2000 dollarit. Helistasin omanikule ja tegin proovisõidu. Vigadeks oli auk väljalaskes, mis ei teinud häält ja väike õlileke (iga nelja-viie kuu tagant oli vaja õli juurde valada...see nüüd küll leke ei ole nii suure mootori puhul). Tegin isegi proovisõitu ja oli mugav küll. Rego kehtis veel kuu aega ja selle aja jooksul oleks pidanud laskma pisiasjad korda teha, et turvasertifikaat saada mehaanikult ning enda nimega arvele võtta. Lubasin mõtelda veidi ja tagasi helistada. Järgmisel päeval helistades hakkas tal vist ikka autost kahju ja hakkas seletama, et nad heameelega teevad ise korda ja müüvad kallimalt või siis müüvad mulle auto registreerimata ja mina peaks ise mööda töökodasid jooksma. Kuna ei tea kui karm see kord siinkandis on, siis ei hakanud riski võtma.

Stephan pakkus välja variandi, et kui ma tahan, siis võin ka temaga tagasi läänerannikule sõita. Pakkumine on ahvatlev, kuna saame sõita igale poole kuhu sõiduautoga ei saa, samas ma tean, et WA on suht kõrb väljaspool asustust... lähinädalatel selgub kuna tal on veidi raha vaja koguda.

Maksutagastus. Maksuaasta lõpp ja uue algus vahetus juuni-juuliga ning sellega seoses on vaja teha tulumaksudeklaratsioon. Kuna oleme maksnud makse 30%, ehk siis mitteresidendi maksumäära järgi ning tegelikult siiski oleme maksuseaduse silmis residendid (resident for tax purposes) on meil õigus tagasi saada suur posu makstud maksu. Teeninud oleme üle 9000 dollari ja sealt makse maksnud üle 2700 dollari mis me maksukalkulaatori ja deklaratsiooni täitmisel kõik tagasi saame. Ärge küsige kuidas see süsteem siin toimib, sest isegi aussied isegi ei tea, nad ainult on rõõmsad kui kuskilt raha tagasi tuleb. Deklaratsiooni esitamiseks on mitu võimalust: internet (USKUMATU ja liiga hea, et olla tõsi ;)), kui interneti vahendusel esitada ei saa (ma ei saanud) siis tuleb paberid posti panna, kui oled kogu maksuaasta ajal riigis olnud, siis saad telefoni teel teha kiirdeklaratsiooni ja viimase variandina on olemas spetsiaalsed ettevõtted mis aitavad sul maksutagastust saada - taxback office. See toimib nii, et nemad saavad kogu sinu maksutagastuse ja võtavad siis teenustasu ja ülejäänud kannavad sulle edasi. Kui sa raha tagasi ei saa, siis teenustasu ka enamasti maksma ei pea. Proovisime esialgu internetis E-Tax programmi abil teha aga kui jõudsime esitamiseni siis ei õnnestunud see, kuna maksuamet ei suutnud mu isikut tuvastada, minust ei ole märki maas. Seega variandid on minna taxback kontorisse või saata postiga, kogu jama võtab 6-8 nädalat aega.

Täna õhtul on meil plaanis rodeole minna. Siinse linna aasta suurim sündmus, eile oli peatänaval paraad, mille me maha magasime ja täna on siis õige üritus - Mareeba Mazda Rodeo. Linnast väljas on suur rodeoareen ja üldse kogu ümbruskond on rahvast täis olnud viimasel nädalal. Eks paistab kas mahume üldse sinna ära.

No comments:

Post a Comment